Підбір бактерицидних опромінювачів і рецеркуляторов. Категорії і типи приміщень медичних установ і підприємств харчової промисловості
При підборі опромінювачів , рециркуляторов та іншої бактерицидної техніки необхідно знати категорію приміщень в залежності від рівня бактерицидної ефективності та об'ємної дози бактерицидної УФ випромінювання (Дж/м3).
Категорії приміщень в медичних установах і на підприємствах харчової промисловості в залежності від рівня бактерицидної ефективності не збігаються. Наприклад, при бактерицидній ефективності 85%:
- на підприємствах харчової промисловості — це 3 категорія приміщень,
- а в медустановах — це 5 категорія.
Категорії та переліки приміщень медичних установ і підприємств харчової промисловості в залежності від необхідного рівня бактерицидної ефективності (%) і об'ємної дози опромінення Нv (Дж/м3) для санітарно-показового мікроорганізму Staphylococcus Aureus.
Бакт. ефектив-ність |
Об'ємна доза Нv | Медичні установи | Харчова промисловість | ||
Категорія | Типи приміщень | Категорія | Типи приміщень | ||
99,9% | 385 Дж/м3 | I |
Операційні Передопераційні Пологові Стерильні зони ЦСО Дитячі палати пологових будинків Палати для недоношених та травмованих дітей |
- | |
99,9% | 256 Дж/м3 | II |
Перев'язувальні Кімнати стерилізації та пастеризації грудного молока Палати і відділення иммунноослабленных хворих Палати реанімаційних відділень Приміщення нестерильних зон ЦСО Бактеріологічні та вірусологічні лабораторії Станції переливання крові Фармацевтичні цеху |
I | Цеху з виробництва харчових продуктів:
ковбас та ковбасних виробів м'ясних і рибних виробів консервування рибних, м'ясних, овочевих і фруктових виробів молока і молочних продуктів при відкритому технологічному процесі кондитерських виробів з приготування заквасок напівфабрикатів пивобезалкогольної продукції м'ясних, рибних і овочевих напівфабрикатів продуктів дитячого харчування |
95% | 167 Дж/м3 | III |
Палати Кабінети та інші приміщення ЛПЗ (не включені до 1 і 2 категорії) |
II | Приміщення фасування готових швидкопсувних продуктів |
90% | 130 Дж/м3 | IV |
Дитячі ігрові кімнати Шкільні класи Побутові приміщення промислових і громадських будівель з великим скупченням людей при тривалому перебуванні |
||
85% | 105 Дж/м3 | V |
Курильні кімнати Громадські туалети і сходові майданчики приміщень ЛПЗ |
III |
Приміщення по переробці сировини Цеху по приготуванню гарячих і холодних страв Торгові зали підприємств громадського харчування і торгівлі Миття і зберігання посуду і тари для консервування |
80% | 90 Дж/м3 | - | IV | Складські приміщення з температурою повітря не нижче 10°С |
Довідкові дані наведені у таблиці можна застосовувати для розрахунків знезараження та підбору бактерицидних опромінювачів, рециркуляторов, бактерицидних ламп, пристроїв, апаратів та іншого бактерицидної техніки, необхідної для знезараження повітря і поверхонь в різних приміщеннях